Chokoladekage med bær

Kagebunde:

4,5 dl muscovadosukker

175g smør

3 æg

4,5 dl hvedemel

2 tsk bagepulver

1 tsk salt

1,5 dl kakaopulver

2,5 dl vand

1,5 dl kærnemælk

2 tsk vaniljesukker

 

Chokoladecreme:

300g mørk chokolade

225g smør

3 dl sigtet flormelis

1 tsk vaniljesukker

1 knivspids salt

2 bakker friske hindbær

1 bakke jordbær

1 lille bakke blåbær

Smør en springform på 26 cm med smør og tænd ovnen på 180 grader. Bland mel, bagepulver, salt og vaniljesukker sammen i en skål. I en anden skål røres sukker og smør luftigt, tilsæt æggene et ad gangen. Vend melblandingen i skiftevis med kærnemælken. Hæld kakao og vand i en gryde og varm op under omrøring. Bland kakaoen i dejen, mens der røres. Hæld dejen i formen og bag i cirka 40 minutter, til kagen er gennembagt.

Smelt chokoladen over et vandbad og køl den helt ned. Pisk smør, flormelis, salt og vaniljesukker til en cremet og lys masse. Hæld den afkølede chokolade i en tynd stråle i massen, under piskning, indtil cremen er let og luftig.

Del kagen i to lag og smør med et tyndt lag chokoladecreme på den nederste bund. Fordel en bakke hindbær på bunden og læg den øverste kagebund på. Smør resten af chokoladecremen ud over kagen og ned af siderne. Pynt kagen med friske bær og server.

 

Chokoladecupcakes med saltet karamelcreme

12 stk.

100g hvedemel

150g mørk muscovado sukker

1 tsk. bagepulver

200g mørk chokolade

3 æg

150g smør

Muffinforme

Karamelcreme:

200g sukker

4 spsk. vand

1 dl piskefløde

150g smør

1 tsk. vaniljesukker

1/2 tsk. salt

100g flormelis

Flagesalt

Smør og chokolade smeltes over vandbad. Del æggene i hvider og blommer og pisk hviderne stive. Pisk æggeblommer og muscovado sukker til en lys og cremet blanding. Afkøl chokoladeblandingen og pisk æggeblommerne heri. Bland mel og bagepulver i dejen. Vend de stive æggehvider i. Fordel dejen i formene og bag i ovnen ved 180 grader i cirka 15 minutter.

Forbered nu den saltede karamelcreme.  Varm piskefløden i en gryde, den skal kun lunes og må ikke koge. Sukker og vand bringes i kog i en gryde ved middel varme. Vent med at rør i gryden til sukkeret begynder at smelte og har fået en gylden farve. Fjern gryden fra varmen og pisk den lune fløde i, til karamellen får en cremet konsistens. Afkøl. Pisk smør med vaniljesukker og salt til en luftig masse og tilsæt flormelis og pisk til en ensartet creme. Pisk den kolde karamel i smørcremen og afkøl cremen i 30 minutter i køleskab. Kom cremen i en sprøjtepose og pynt kagerne. Drys med lidt flagesalt.

 

 

 

 

Fransk citrontærte

10-12 personer

Dej:

200g hvedemel

1/4 tsk salt

120g smør

60g flormelis

Ca. 1 spsk. koldt vand

1 æggeblomme

Creme:

Fileter af 4 små citroner

Skal af 1 ubehandlet citron

2 dl piskefløde

2 hele æg

2 æggeblommer

100g sukker

Marengs:

4 pasteuriserede æggehvider

160g sukker

Kom mel, salt, smør og  flormelis i en røremaskine. Tilsæt æggeblomme og saml dejen med vandet under let omrøring. Saml dejen med hænderne og lad den hvile, indpakket i husholdningsfilm i køleskabet i 1 time.

Smør tærteformen og drys den med mel. Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene, så dejen dækker bunden og siderne. Prik bunden med en gaffel og stil formen i køleskabet i 30 minutter. Forbag tærtebunden i en 180 grader forvarmet ovn i 15-20 minutter, til den er let gylden.

Når tærtebunden er færdig, skrues ovnen ned på 150g. Bunden pensles let med pisket æg for at undgå at fyldet siver ud.

Blend alle ingredienser til fyldet og hæld det i den forbagte tærtebund. Bag tærten til cremen har sat sig. Tærten skal være helt nedkølet inden marenges kommes på.

Æggehvider og sukker hældes i skål og varmes over simrende vandbad, indtil sukkeret er opløst. Tag skålen af varmen og pisk med høj hastighed, indtil marengsen er stiv og skinnende.

Pynt tærten med marengs toppe og brænd med en gasbrænder.