Bagt laks med urter

054

4 personer

800g lakseside med skind

1 økologisk citron

Havsalt og friskkværnet peber

1 håndfuld blandede urter (dild, citrontimian og estragon)

1 kg små kogte kartofler

Pesto:

2 fed hvidløg

1 håndfuld friske basilikumblade

25g pinjekerner

40g reven Grana Padana ost eller parmesan

½ dl olivenolie

Havsalt og peber

Læg laksesiden på en plade med bagepapir. Læg citronskiver på og drys med salt, peber og krydderurter. Bag laksen ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 25 minutter. Blend hvidløg, basilikumblade, pinjekerner og ost til en tyk pasta. Tilsæt olivenolien i en tynd stråle indtil pestoen har den rette konsistens. Smag til med salt og peber. Tilsæt lidt af kogevandet fra kartoflerne, så pestoen binder bedre og bland med de kogte kartofler.

 

 

Røget tomatsuppe

052

4 personer

2 hakkede løg

1 revet gulerod

2 stilke bladselleri

2 fed pressede hvidløg

2 tsk. røget paprika

1 spsk. olivenolie

2 dåser flåede tomater

2 spsk. tomatpuré

5 dl grøntsags bouillon

Havsalt og peber

Purløg

Gedeostebrød:

4 skiver ciabattabrød

4 tynde skiver gedeost

Sautér løg, gulerod, bladselleri og hvidløg i en gryde med olivenolie i et par minutter. Tilsæt paprika og sautér yderligere et par minutter. Tilsæt tomater, tomatpuré samt lidt bouillon og lad retten simre i ca. 20 minutter, til grøntsagerne er møre. Blend suppen og varm igennem. Tilsæt bouillon til suppen har den rette konsistens. Rist brødskiverne i ovnen med tynde skiver gedeost på. Smag suppen til med krydderier og servér den drysset med purløg og lune gedeostebrød.

 

 

Kylling i fad med kartofler og chorizo

kylling

4 personer

1 hel parteret kylling

Lidt olivenolie til fadet

250g chorizo pølse

250g cherrytomater på stilk

100g sorte Calamata oliven

10 kviste frisk oregano

1 økologisk citron

500gsmå kartofler

3 spsk. olivenolie

Havsalt og friskkværnet peber

 

Tænd ovnen på 200 grader. Smør et ovnfast fad med olivenolie. Læg kyllingestykkerne i fadet. Skær chorizo i tykke stykker og læg dem ved, sammen med skyllede tomater, oliven, oreganokviste og citron i halve skiver. Skrub kartofler, skær dem i halve og læg dem i fadet. Dryp olivenolie over retten og krydr med salt og peber. Steg retten i ca. 30 minutter til kyllingestykkerne er gennemstegte og kartoflerne er møre.

Julefrikadeller

Frikadeller

16 stk.

500g hakket svinekød

1 æg

1 dl. mælk

½ dl. hvedemel

Havsalt og friskkværnet peber

100g svesker

Smør til stegning

Rør svinekød, æg, mælk, hvedemel, salt og peber til en fast fars. Hak svenskerne fint og bland dem i farsen. Lad den hvile i 30 minutter. Steg frikadellerne ved middel varme i smør. Server evt. med frisk rødkålssalat med valnødder og appelsinfiletter.

Bagt kylling med artiskok og citron

Kylling

4 personer

1 hel kylling

1 spsk. olivenolie

1 spsk. flydende honning

2 fed pressede hvidløg

Havsalt og peber

1 dl. hakket basilikum

500g halverede cherrytomater på stilk

1 glas grillede afdryppede artiskokker

1 Økologisk citron i grove skiver

3 dl hønsebouillon

Skær kyllingen ud i vinger, lår og bryst. Bland olie, honning og hvidløg og gnid kyllingestykkerne med blandingen. Læg det i et ovnfast fad og krydr med havsalt og friskkværnet peber.

Bland basilikum, halverede tomater, artiskokhjerte og citronskiver ved kødet. Hæld bouillon ved og steg i almindelig ovn ved 200 grader i 45-50 minutter til kødet er mørt. Hæld lidt bouillon fra fadet over kyllingen undervejs. Serveres evt. med baguette og en grøn salat.

 

 

Æble-/karamellagkage

karamel lagkage

10 personer

Karamel

50g valnøddekerner

175g sukker

½ l piskefløde

 

Lagkage

4 røde æbler med hvidt kød

4 spsk. friskpresset citronsaft

2½ spsk. Sukker

3 lyse lagkagebunde

 

Pynt

½ rødt æble

1 spsk. friskpresset citronsaft

1 spsk. sukker

¼ l piskefløde

 

Karamel

Læg valnødderne tæt sammen på et stykke bagepapir. Kom sukkeret i en gryde i et jævnt lag. Smelt sukkeret ved kraftig varme og uden omrøring til det begynder at gyldne i kanten. Rør til sukkeret er helt smeltet – det går stærkt. Tag gryden af varmen og hæld ca. 4 spsk. karamel over valnødderne med en metalske, så det ikke hænger fast. Kom fløden i resten af karamellen og kog blandingen ved jævn varme og under omrøring til karamellen er smeltet igen. Frys karamelfløden i ca. 2 timer.

 

Lagkagen

Riv æblerne groft og vend dem hele tiden i citronsaft og sukker, så de ikke bliver brune. Pisk karamelfløden let og luftigt.

Læg en lagkagebund på et fad. Fordel halvdelen af de revne æbler på bunden og derefter halvdelen af karamelflødeskummet. Gentag med en bund, resten af de revne æbler og karamelflødeskummet. Læg den sidste bund øverst og stil kagen tildækket i køleskabet i mindst 3 timer.

Skær det halve æble i tynde skiver og læg dem i citronsaft og sukker.

Hak de karamelliserede valnødder groft. Pisk fløden til et let skum. Fordel flødeskummet med en paletkniv, så lagkagen er dækket helt af flødeskum. Pynt med valnøddekaramel og skiver af æble.

Lagkagen skal pyntes i sidste øjeblik, da æblerne ellers bliver brune.

 

Nudelsalat

image

4 personer

250g tørre nudler

200g rødkål

4 gulerødder

1 agurk

150g saltede cashewnødder

dressing:

2 økologiske limefrugter

2 spsk. fiskesauce

1 tsk. sukker

2 spsk. sesamolie

Læg nudlerne i en skål og hæld kogende vand over, så det dækker. Lad nudlerne trække i ca. 10 minutter til de er møre. Hæld vandet fra. Snit rødkål meget fint. Skræl gulerødder og skær dem i tynde skiver. Skyl agurken og skær den i tynde skiver. Bland nudler med rødkål, gulerødder, agurk og cashewnødder.

Riv og pres limefrugterne i en skål. Rør fiskesauce, sukker og sesamolie i, og hæld dressingen over nudelsalaten.

 

Sesamlaks

image

4 personer

600g fersk laks i et stykke

Marinade:

1 dl sojasauce

50g brun farin

1 fed hvidløg

1 økologisk limefrugt

3 spsk. sesamolie

2 spsk. sesamfrø

Bring sojasauce i kog med farin, presset hvidløg, revet limeskal, limesaft, olie og sesamfrø. Læg laksen i et stort fad eller i en bradepande og hæld marinaden over. Lad laksen marinere i minimum 30 minutter. Steg laksen ved 200 grader i 25 minutter (ikke varmluft, da laksen bliver tør). Pensl undervejs med marinade fra fadet. Server med nudelsalat.

 

 

 

Vegetarisk pasta

image

4 personer

500g kartofler

250g friske grønne bønner

300g frisk pasta

1/2 til 1 dl af kogevandet fra pastaen

Salt og peber

2 spsk. Ristede pinjekerner

25g revet parmesan eller Grana padana ost

1 håndfuld basilikum

Pesto:

25g revet parmesan eller Grana padana ost

25g pinjekerner

45g basilikumblade

1 tsk. havsalt

1 dl olivenolie

Start med pestoen. Kom ost, pinjekerner, basilikumblade og salt i blenderen og blend det. Tilsæt olivenolie lidt ad gangen til du har en tyk pasta. Skræl og kog kartoflerne møre i letsaltet vand.  Store kartofler skæres i mundrette stykker. Nip og kog bønnerne med kartoflerne i de sidste 5 minutter. De skal have lidt bid. Kog pastaen efter anvisningen på pakken og tilsæt en grøntsagsbouillonterning til vandet. Gem lidt af kogevandet. Vend pastaen med bønner, kartofler og pesto. Smag til med salt og peber og server i dybe tallerkner. Top med pinjekerner, basilikum og ost.

 

 

 

Kødboller med stegte tomater

Pasta

4 personer

500g hakket oksekød

1 æg

1 spsk. Dijon sennep

3 spsk. rasp

Havsalt og peber

Olivenolie til stegning

500g daddel- eller blommetomater

1 rød chili

Olivenolie til stegning

Tilbehør:

400g Linguine eller anden tynd båndpasta

1 bundt basilikum

100g reven Grana Padana eller parmesan

Rør oksekød med æg, sennep, rasp, salt og peber. Form farsen til små kødboller på størrelse med en valnød og læg til side.

Skyl tomaterne og skyl og hak chili meget fint. Steg chili og tomater i olivenolie indtil tomaterne sprækker og bliver en anelse bløde.

På en anden pande steges kødbollerne i olivenolie til de er gennemstegte, uden at være tørre.

Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Hak basilikum og vend det sammen med tomater og kødboller og anret ovenpå pastaen og drys med friskreven ost.