Kategoriarkiv: Brød

Focacciabrød med rosmarin

Dej:

50g gær

300g fuldkornshvedemel

1 l lunkent vand

1 kg italiensk tipo 00 hvedemel

2 ½ spsk. flagesalt

Topping:

½ dl olivenolie

1 ½ spsk. flagesalt

4 rosmarinstilke

1 bradepande 30×40 cm

smagsneutral olie til bradepanden

Gæren smuldres i røremaskinens skål. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes på lavt niveau i ca. 25 minutter, så dejen bliver elastisk. Lad dejen hæve i røreskålen i 30 minutter. Smør bagepladen med olien og hæld dejen heri og lad den hæve igen utildækket i 30 minutter.

Fordel olivenolien på dejens overflade og drys med flagesalt og rosmarin. Lav fordybninger i dejen med mellemrum, så olie kan fordele sig i brødet.

Bag brødet i en forvarmet ovn på 230 grader i ca. 35 minutter. Sæt en ovnfast skål med ca. 1 dl vand i bunden af ovnen, for at skabe damp og gøre brødets skorpe sprød.

Lad det bagte brød afkøle på en bagerist.

Grovbrød

Brød

3 grov brød

25 g gær

½ l vand

1½ spsk salt

1½ tsk honning

200 g rugmel

525 g sigtet speltmel eller hvedemel

Smuldr gæren i en skål med vand og rør sammen. Tilsæt salt, honning og rugmel, og rør det godt sammen. Kom det sigtede speltmel i skålen, og rør til dejen er jævn og glat i konsistensen. Drys lidt mel på bordet, og ælt dejen sammen – husk den må godt være lidt blød. Dæk dejen med et klæde, og stil den til hævning i 35-40 min. på et lunt sted. Form herefter dejen til tre lange flute, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Dæk dem til og lad dem hæve et lunt sted i ca. 40 min. Snit flutene på skrå med en skarp kniv og bag dem ved 225 grader i 20-25 min., til de er gyldne og sprøde. Sæt et fad med vand i bunden af ovnen, for at opnå en meget sprød skorpe.

Rugbaguettes

rug
12g gær eller 6g tørgær
½l koldt vand
1 dl yoghurt naturel
1 spsk salt
2 spsk mørk sirup
1 dl knækkede rugkerner
400g rugmel
200g hvedemel ell. groft hvedemel
Rør gæren ud i det kolde vand og tilsæt yoghurt, salt, sirup, rugkerner og rugmel. Tilsæt hvedemelet og rør dejen glat. Dejen skal ligne en fast grød. Tildæk skålen med film og sæt den på køl natten over. Del dejen i 3 portioner og ælt med lidt ekstra mel og form til aflange brød. Læg på bageplade og lad dem efterhæve i 10 min, før de bages ved 1750 varmluft i ca. 30 minutter.
Tip: Sæt en lille bradepande med vand i bunden af ovnen, imens brødene bages. Det gør skorpen ekstra sprød.

Musliboller

musli

Ca. 10 stk.
15g gær
3dl lunkent vand
1spsk. salt
1 spsk. flydende honning
1 spsk. koldpresset hørfrøolie
50g fuldkornshvedemel
100g fibermusli (Urtekram, fås i Irma)
250g hvedemel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning, olie, fuldkornshvedemel og musli. Rør sammen og tilsæt lidt efter lidt hvedemelet. Tildæk dejen og stil den et lunt sted i en time. Kom olie i hånden og på en ske og form boller eller benyt muffinforme. Stil bollerne i en kold ovn og bag dem ved 200 grader i 30 minutter.

Mandelbrød

Mandel

2 dl mælk

2 dl lunkent vand

25g gær

1 spsk. flydende honning

1 tsk. salt

1½ spsk. solsikkeolie ell. anden neutral olie

100g fintmalede mandler

Ca. 500g hvedemel

1 sammenpisket æg

1 pose mandelflager

Mælk og vand røres sammen. Opløs gæren heri, når blandingen er fingervarmt. Honning, salt og olie røres i. Hak eller blend mandlerne (ønsker man et brød med god mandelsmag i, hakkes kun groft) og rør dem i. Ælt hvedemelet i lidt af gangen til en smidig dej. Dejen skal kunne æltes på bordet. Stil dejen til hævning med et fugtigt viskestykke et lunt sted i 1-1½ time. Slå dejen ned og form et langt og ovalt brød. Lad efterhæve ½-1 time. Pensl med æg og drys med mandelflager. Bag brødet nederst i ovnen på 200o i 35-40 min.

Tips: Bank på bunden af brødet, hvis det lyder hult er det færdigt. Brødet kan fryses.

Grove lynboller

grovboller

 Ca. 12 stk.

50g smør

1 dl mælk

50g gær

1 spsk sukker

½ tsk salt

1 æg

Ca. 100g hvedemel

Ca. 175g groft rugmel

mælk til pensling

Smelt fedtstof og kom det i en skål. Tilsæt mælk og gær og rør sammen. Tilsæt sukker, salt og æg. Ælt dejen smidig og del den i 12 stykker. Form til boller og stil bollerne til hævning i 15 min. Pensl med mælk og bag i ca. 14 min ved 200o.

Lynboller

026

Ca. 12 stk.

50g smør

1 dl mælk

50g gær

1 spsk sukker

½ tsk salt

1 æg

Ca. 275g mel

mælk til pensling

Smelt fedtstof og kom det i en skål. Tilsæt mælk og gær og rør sammen. Tilsæt sukker, salt og æg. Ælt dejen smidig  med melet og del den i 12 stykker. Form til boller og stil bollerne til hævning i 15 min. Pensl med mælk og bag i ca. 14 min ved 200o.

Groft nordisk brød

groft

1 brød

2 dl lunkent vand

25 g gær

1 tsk salt

3 spsk olie

2 dl yoghurt naturel

250 g grahamsmel

300 g fuldkornshvedemel

Fyld Nødder, kan tilsættes (valnødder er virkelig gode) Pensling Vand eller mælk

Opløs gæren i det lunkne vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen på røremaskine i 10-15 minutter ved langsom omrøring. Læg et fugtigt klæde eller husholdningsfilm over skålen med dejen og lad den hæve lunt i 1 time. Rør dejen ganske lidt og kom den derefter i en smurt form eller læg den direkte på en bageplade med bagepapir. Lad brødet efterhæve tildækket med et fugtigt klæde i 15-20 minutter. Bag brødet ved 200˚ i ca. 30 minutter på nederste rille.