Kategoriarkiv: Desserter

Marcipan-/Orangekage med kakaosmørcreme

150g marcipan

150g sukker

3 æg

150g smør

75g hvedemel

1 tsk. stødt kanel

1 knivspids salt

Skal og saft af ½ økologisk appelsin

Smørcreme:

50g smør

150g flormelis

20g kakao

Saft af ½ økologisk appelsin

Pynt:

Chokoladekugler og guldstøv

1 lille brødform 10 x 25 cm

1 sprøjtepose stjernetyl

 

Riv skallen af ½ appelsin på den fine side af rivejernet og pres saften. Pisk alle ingredienser til selve kagen til den er sammenhængende. Beklæd brødformen med bagepapir og bag kagen i ovnen på 180 grader i ca. 35 minutter. Lad kagen køle af på en bagerist, mens smørcremen forberedes.

Pres saften af ½ appelsin og bland med smør, flormelis og kakao. Pisk cremen ved lav hastighed til den har samlet sig og pisk herefter ved høj hastighed til cremen er let og luftig.

Fyld smørcremen i en sprøjtepose og pynt kagen med rosetter af cremen. Drys til sidst med chokoladekugler og guldstøv. Kagen opbevares i køleskab til den skal serveres.

 

Chokoladekage med bær

Kagebunde:

4,5 dl muscovadosukker

175g smør

3 æg

4,5 dl hvedemel

2 tsk bagepulver

1 tsk salt

1,5 dl kakaopulver

2,5 dl vand

1,5 dl kærnemælk

2 tsk vaniljesukker

 

Chokoladecreme:

300g mørk chokolade

225g smør

3 dl sigtet flormelis

1 tsk vaniljesukker

1 knivspids salt

2 bakker friske hindbær

1 bakke jordbær

1 lille bakke blåbær

Smør en springform på 26 cm med smør og tænd ovnen på 180 grader. Bland mel, bagepulver, salt og vaniljesukker sammen i en skål. I en anden skål røres sukker og smør luftigt, tilsæt æggene et ad gangen. Vend melblandingen i skiftevis med kærnemælken. Hæld kakao og vand i en gryde og varm op under omrøring. Bland kakaoen i dejen, mens der røres. Hæld dejen i formen og bag i cirka 40 minutter, til kagen er gennembagt.

Smelt chokoladen over et vandbad og køl den helt ned. Pisk smør, flormelis, salt og vaniljesukker til en cremet og lys masse. Hæld den afkølede chokolade i en tynd stråle i massen, under piskning, indtil cremen er let og luftig.

Del kagen i to lag og smør med et tyndt lag chokoladecreme på den nederste bund. Fordel en bakke hindbær på bunden og læg den øverste kagebund på. Smør resten af chokoladecremen ud over kagen og ned af siderne. Pynt kagen med friske bær og server.

 

Chokoladecupcakes med saltet karamelcreme

12 stk.

100g hvedemel

150g mørk muscovado sukker

1 tsk. bagepulver

200g mørk chokolade

3 æg

150g smør

Muffinforme

Karamelcreme:

200g sukker

4 spsk. vand

1 dl piskefløde

150g smør

1 tsk. vaniljesukker

1/2 tsk. salt

100g flormelis

Flagesalt

Smør og chokolade smeltes over vandbad. Del æggene i hvider og blommer og pisk hviderne stive. Pisk æggeblommer og muscovado sukker til en lys og cremet blanding. Afkøl chokoladeblandingen og pisk æggeblommerne heri. Bland mel og bagepulver i dejen. Vend de stive æggehvider i. Fordel dejen i formene og bag i ovnen ved 180 grader i cirka 15 minutter.

Forbered nu den saltede karamelcreme.  Varm piskefløden i en gryde, den skal kun lunes og må ikke koge. Sukker og vand bringes i kog i en gryde ved middel varme. Vent med at rør i gryden til sukkeret begynder at smelte og har fået en gylden farve. Fjern gryden fra varmen og pisk den lune fløde i, til karamellen får en cremet konsistens. Afkøl. Pisk smør med vaniljesukker og salt til en luftig masse og tilsæt flormelis og pisk til en ensartet creme. Pisk den kolde karamel i smørcremen og afkøl cremen i 30 minutter i køleskab. Kom cremen i en sprøjtepose og pynt kagerne. Drys med lidt flagesalt.

 

 

 

 

Fransk citrontærte

10-12 personer

Dej:

200g hvedemel

1/4 tsk salt

120g smør

60g flormelis

Ca. 1 spsk. koldt vand

1 æggeblomme

Creme:

Fileter af 4 små citroner

Skal af 1 ubehandlet citron

2 dl piskefløde

2 hele æg

2 æggeblommer

100g sukker

Marengs:

4 pasteuriserede æggehvider

160g sukker

Kom mel, salt, smør og  flormelis i en røremaskine. Tilsæt æggeblomme og saml dejen med vandet under let omrøring. Saml dejen med hænderne og lad den hvile, indpakket i husholdningsfilm i køleskabet i 1 time.

Smør tærteformen og drys den med mel. Tryk dejen ud i tærteformen med fingrene, så dejen dækker bunden og siderne. Prik bunden med en gaffel og stil formen i køleskabet i 30 minutter. Forbag tærtebunden i en 180 grader forvarmet ovn i 15-20 minutter, til den er let gylden.

Når tærtebunden er færdig, skrues ovnen ned på 150g. Bunden pensles let med pisket æg for at undgå at fyldet siver ud.

Blend alle ingredienser til fyldet og hæld det i den forbagte tærtebund. Bag tærten til cremen har sat sig. Tærten skal være helt nedkølet inden marenges kommes på.

Æggehvider og sukker hældes i skål og varmes over simrende vandbad, indtil sukkeret er opløst. Tag skålen af varmen og pisk med høj hastighed, indtil marengsen er stiv og skinnende.

Pynt tærten med marengs toppe og brænd med en gasbrænder.

 

 

Citronmåne med citroncreme og karameliserede hasselnødder

IMG_1561 (2)

150g smør

200g sukker

3 æg

200g hvedemel

125g marcipan

1 tsk bagepulver

2 ubehandlede citroner

Citroncreme:

400g mascarpone

100g creme fraiche 38 %

100g flormelis

Pynt:

1 dl rørsukker

300g hasselnødder

Lidt skovsyre (kan udelades)

Tænd ovnen på 170 grader. Smelt smørret, og rør sammen med sukker. Tilsæt æggene et ad gangen og rør godt. Riv marcipanen og kom det i dejen. Rør til en ensartet masse. Sigt hvedemel og bagepulver i dejen og rør godt sammen. Riv skallen af citronerne og pres saften af den ene citron. Gem lidt skal til cremen. Kom skal og saft i dejen. Beklæd en springform ca. Ø 20 cm, med bagepapir og bag kagen i 30 minutter. Afkøl på en rist og flæk kagen på midten, når den er helt afkølet.

Rør resten af citronskallen med de øvrige ingredienser til cremen, og fordel 3/4 på den ene kagebund. Læg den anden kagebund ovenpå og smør resten af cremen på toppen og ned ad siden.

Hak nødderne groft og rist dem gyldne på en pande sammen med rørsukker. Tag dem af panden og lad dem afkøle. Fordel nødderne på toppen af kagen og siderne. Pynt med lidt skovsyre og server.

 

 

Æble-/karamellagkage

karamel lagkage

10 personer

Karamel

50g valnøddekerner

175g sukker

½ l piskefløde

 

Lagkage

4 røde æbler med hvidt kød

4 spsk. friskpresset citronsaft

2½ spsk. Sukker

3 lyse lagkagebunde

 

Pynt

½ rødt æble

1 spsk. friskpresset citronsaft

1 spsk. sukker

¼ l piskefløde

 

Karamel

Læg valnødderne tæt sammen på et stykke bagepapir. Kom sukkeret i en gryde i et jævnt lag. Smelt sukkeret ved kraftig varme og uden omrøring til det begynder at gyldne i kanten. Rør til sukkeret er helt smeltet – det går stærkt. Tag gryden af varmen og hæld ca. 4 spsk. karamel over valnødderne med en metalske, så det ikke hænger fast. Kom fløden i resten af karamellen og kog blandingen ved jævn varme og under omrøring til karamellen er smeltet igen. Frys karamelfløden i ca. 2 timer.

 

Lagkagen

Riv æblerne groft og vend dem hele tiden i citronsaft og sukker, så de ikke bliver brune. Pisk karamelfløden let og luftigt.

Læg en lagkagebund på et fad. Fordel halvdelen af de revne æbler på bunden og derefter halvdelen af karamelflødeskummet. Gentag med en bund, resten af de revne æbler og karamelflødeskummet. Læg den sidste bund øverst og stil kagen tildækket i køleskabet i mindst 3 timer.

Skær det halve æble i tynde skiver og læg dem i citronsaft og sukker.

Hak de karamelliserede valnødder groft. Pisk fløden til et let skum. Fordel flødeskummet med en paletkniv, så lagkagen er dækket helt af flødeskum. Pynt med valnøddekaramel og skiver af æble.

Lagkagen skal pyntes i sidste øjeblik, da æblerne ellers bliver brune.

 

Basilikum is

Basilikum

Cirka 1 liter

3 3/4 dl. kaffefløde på 9 %

75g flormelis

3 pasteuriserede æggeblommer

3 dl friske basilikumblade

1 spsk. fintreven økologisk citronskal

2 spsk. friskpresset limesaft

2 spsk. friskpresset citronsaft

Bring fløde og flormelis i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved svag varme mens der røres i ca. 1 minut Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne let sammen. Pisk halvdelen af den varme fløde i æggeblommerne. Hæld det tilbage i gryden. Varm blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. ½ minut eller til massen bliver tykkere. Det må ikke koge. Lad det køle af.

Hæld massen i blenderen og tilsæt basilikumblade, citronskal, citron- og limesaft. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek. Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og frys blandingen til is i minimum 12 timer. Rør 4-5 gange under indfrysningen.

 

 

Æblemuffins

muffins

 12 muffins

 

175g rørsukker

200g blødt smør

3 store æg

2 spsk. ahornsirup eller lys sirup

250g mel

1 spsk. bagepulver

1 dl. mælk

1 tsk. vaniljesukker eller 1 vaniljestang

200g æbler i små tern

100g grofthakkede og ristede hasselnødder

50g hvid chokolade

 

Rør sukker og smør til en ensartet masse. Tilsæt æggene et ad gangen og vend sirup i. Sigt mel med bagepulver og vaniljesukker i dejen og vend det i. Rør forsigtigt mælk i. Vend til sidst æbletern, chokolade og nødder i dejen. Kom dejen i muffins forme og bag dem i en 200 o varm ovn i ca. 25 minutter.

Jordbærtærte

jordbærtærte

6-8 personer

120g smør

250g mel

75g flormelis

1 æg

Fyld:

175g marcipan

100g rørsukker

100g blødt smør

2 æg

40g mel

1 tsk. revet citronskal

½ dl piskefløde

50g mørk chokolade

300g jordbær

Vaniljeis eller flødeskum

Mynte

Skær smørret i små tern, kom det i en skål sammen med melet, og smuldr det sammen med fingrene. Tilsæt flormelis og æg og ælt dejen hurtigt sammen. Pak dejen i film og sæt den i køleskabet i 45 minutter. Rul dejen ud og beklæd tærteformen (gerne med løs bund) med dejen. Rør marcipan sammen med rørsukker, smør, æg, mel og citronskal. Smør marcipanmassen ud på tærtebunden og bag tærten i ovnen 35 minutter ved 200 grader. Afkøl kagen. Kom piskefløde i en gryde og opvarm det ved svag varme. Hak chokoladen fint og kom det i en skål, og rør det sammen med den varme fløde, til en jævn masse. Nip jordbærrene og skær dem i skiver. Smør chokoladen på den afkølede tærte, og pynt med jordbær. Kom kagen i køleskabet til chokoladen er stivnet. Servér med lidt flødeskum eller vaniljeis og friske mynteblade.

 

 

Rabarbertærte

rabarbertærte

6-8 personer

175g blødt smør

175g hvedemel

100g sukker

Korn af ½ vaniljestang

1½ dl havregryn

1 tærteform med løs bund, ca. 22 cm i diameter

Smør til formen

Fyld:

3 æg

2½ dl cremefraiche 18%

100g sukker

100g marcipan

300g rabarber

3 spsk. rørsukker

50g kokosmel

Tænd ovnen på 175 grader. Ælt smør sammen med mel, sukker, vaniljekorn og havregryn. Tryk dejen ud i en smurt tærteform.

Fyld: Pisk æg, cremefraiche og sukker sammen med en gaffel. Skær marcipan i små tern, og rør den i. Fordel blandingen ovenpå tærtebunden. Rens rabarberne, og skær dem i 2 cm lange stykker. Fordel dem ovenpå tærten, og drys med rørsukker og kokos. Bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter. Servér med vaniljeskyr.